BÁTORMÁGNESEK

Abban hiszek, amit Móricz a Pillangóban leírt, hogy Ki kell mondani a szívből a szót, különben megfull az ember.

Szűcs Brigitta Z./Léleklibikóka


MONDD EL HŰTŐMÁGNESSEL!

Egy jókor, jó helyen kimondott, elhelyezett mondat olyan, mint egy jógagyakorlat. Segíthet tisztábban látni, és kimozdulni egy beragadt helyzetből.

Szűcs Brigitta Z.

A LÉLEKLIBIKÓKA MEGÁLMODÓJA

A Léleklibikóka szót egy gyatra szerelmes vers címeként jegyeztem le először kétezer hatban egy úgynevezett énblogban. Azonnal beleszerettem a szóba. Ha akkor már facebookoztam volna ez lett volna az Év szava. Ez a nekem oly sokat jelentő szó aztán évekkel később, kettőezer tizennégy novemberében ugrott be újra, s lépett elő márkanévvé, amikor egy csajos hétvégén Zalakaros főutcáján egy apró, kedvesszép ajándékot szerettem volna venni az otthonmaradt fijúmnak, de a turistaparadicsom hűtőmágnes-kínálata kimerült abban, hogy Szeretlek!, Hiányzol!, Imádlak!, I love Zalakaros! 

Ott fogalmazódott meg bennem először, hogy ennél azért árnyaltabban is ki lehet fejezni a szerelmünket, a vágyainkat... Majd ahogy az a szerelem, amit akkor éltem, egyre ártóbbá vált, megfogalmazódott bennem ez a mondat ugyanő felé: "Már nem jó Téged szeretni!" (Engem sem lehetett könnyű: „úgy szeretek', mint a gyermek, s épp olyan kegyetlen vagyok...”)

Amikor a fenti mondatot egy akaratlan bántásokkal teli, kifeszített pillanatban ki is mondtam, már tudtam, hogy az élet ez, vagyis ez is, és ki kell bizony mondani a szívből a szót, különben tényleg megfull az ember, ahogy Móricz írja a Pillangóban. Akkor fogalmazódott meg bennem a hűtőmágnesek (karkötők, poháralátétek... valójában a hordozóeszköz mindegy is) küldetése: segítsenek élni. Segítsenek a kimondhatatlant kimondani, a régóta feszülőt kipattintatni, megmutatni, hogy bár nem beszélünk róla, de mindketten tudjuk, jó ideje lejtőn van a kapcsolatunk, legyen az baráti vagy szerelmi. 

Hiszek abban, hogy fejlődőképesek vagyunk, hogy sokan fejlődni akarunk. Hogy mind más és más pályát járunk be, de ott van legeslegbelül az igénye annak, hogy megértsük, elfogadjuk és meghaladjuk hibáinkat. Ahhoz pedig, hogy közelebb merjünk lépni magunkhoz, egymáshoz, a valódi vágyainkhoz, olykor kell egy kezdő lökés. Ebben a libikókázásban pedig jól jöhet egy hűtőajtóra kitett mágnes, egy könyvjelző egy jó mondattal, egy karkötő, ami emlékeztet: mindig megvan az, amire szükségünk van, de ez nem mindig az, amit szükségesnek gondolunk... Ahhoz viszont, hogy ez kiderüljön: ki kell mondani a szívből a szót!

Ezért született meg a Léleklibikóka.  Bízom benne, hogy sokakat felemel majd az évek során és sokaknak hitet, erőt, bátorságot ad, hogy felüljenek rá, kibekkeljék a fejlődéssel törvényszerűen együttjáró fájdalmas időszakokat, hogy aztán kart karba öltve önmagukkal együtt társas kapcsolataikat is egyre feljebb emelhessék. 

Ne feledd: Az vagy, amit megteszel! 

Legyél jó(l)!


Az élet szép. A kimondott szó és érzés pedig nagy érték. Adj jó érzést ajándékba vagy lepd meg magad egy jó mondattal!